خبر دیروز نیویورک تایمز + در مورد مسئول جدید امور ایران در سازمان جاسوسی آمریکا سیا CIA و متعاقب آن خبر وال استریت ژورنال + در مورد اینکه یک بخش جدید با عنوان ایران هم در این سازمان برای اداره امور جاسوسی مربوط به ایران تشکیل شده احتمالا باعث بروز نگرانی هایی در میان مقامات ایران خواهد شد. حالا هرچند نخواهند به روی خودشان هم بیاورند.
نکته مهم در مورد این افشاگری ها اینست که نیویورک تایمز یک رسانه نزدیک به دموکرات ها و دشمن ترامپ است و وال استریت ژورنال بر عکس رسانه ای نزدیک به نئوکان ها و جمهوری خواهان و هوادار رییس جمهور دانلد ترامپ است. در واقع نیویورک تایمز با اعلام این خبر به نوعی قصد داشت از برنامه احتمالا جدید دولت امریکا برای فعالیت های جدید و سخت علیه ایران پرده بردارد و ترامپ را جنگ طلب نشان بدهد که WSJ به آنها پاتک زد که چه نشسته اید که حتی مرکز جاسوسی اش هم تاسیس شده است.
من نمی دانم رسانه های داخلی تا چه حد به این موضوع پرداخته اند یا چه جزییاتی را برای مردم توضیح داده اند اما چیزهایی که اینجا می نویسم از همان مقالات گرفته شده اند:
به ادعای NYT مسئول جدید ایران در سازمان سیا مایکل د آندرا نام دارد. این اسم واقعی اوست هرچند عکسی از او وجود ندارد. اما چرا اسم واقعی او بیرون آمده است؟ چون هویت او پیشتر بخاطر نقشش در شکار نیروهای القاعده و خصوصا رهبری عملیات کشته شدن اسامه بن لادن لو رفته بوده، هرچند به گفته تایمز عکس اودر میان مسئولانی در اتاق کاخ سفید در این عکس معروف در زمان عملیات شکار بن لادن گرفته شده وجود ندارد و او آن روز مشغول اجرای عملیات از مقر خود سازمان سیا در لانگلی ویرجینیا بوده است.
اتاق عملیات کاخ سفید- 1 می 2014- روزی که اسامه بن لادن کشته شد |
در مورد مایکل د آندرا چه می دانیم؟
NYT از د آندرا با لقب های ایت الله مایک و شاهزاده تاریکی اسم برده، اما جزییات بیشتر از او در این لینک واشنگتن پست + در سال 2012 منتشر شده است. این قسمت را احتمالا رسانه های ایران چاپ نمی کنند اما د آندرا که در طی یکی از ماموریت هایش با زنی مسلمان آشنا و با او ازدواج می کند تغییر دین داده و خودش مسلمان است. البته به ادعای کسانی که در مورد او حرف زده اند هیچ وقت رفتارهای دینی اسلامی مانند نماز (یا احتمالا روزه) از او ندیده اند اما همیشه یک تسبیح در دستش دارد و با آن بازی می کند. شاید مسلمان بودنش برای سفر کردن به به کشورهای مسلمانی مانند عربستان سعودی هم بکارش می آید. از سویی دیگر او یک سیگاری قهارست که برای سالها آنرا ترک کرده بود اما پس از انتصابش به عنوان مسئول امور القاعده دوباره سیگار کشیدن را از سر می گیرد.
د آندرا متولد ویرجینیاست و خانواده اش از 2 نسل پیش همکاران سیا بوده اند، ظاهرا در اواخر دهه 50 یا اوایل دهه 60 زندگی است، یک آدم به شدت کاری است ویک تخت خواب جمع شو به وسایل اتاق کارش در لانگلی اضافه کرده است. به گفته همکارانش تنها تفریحش کارش است.
3 دلیل عمده برای شهرت د آندرا وجود دارد:
1- او کسی است که عملیات های هواپیماهای بدون سرنشین امریکا در پاکستان را به شدت افزایش داد و از تعداد 3 حمله در سال
2006 به تعداد 117 حمله در سال 2010 در دوران ریاست جمهوری اوباما رساند. او همچنین سیاستی که بر مبنای آن باید حتما از حضور یک هدف خاص در گردهم آیی های شبه نظامیان والقاعده و طالبان مطمئن می شدند تا حمله را انجام بدهند کنار گذاشت و گفت هرکجا یک یک دسته القاعده ای جمع باشند هدف ما برای حمله با هواپیماهای بدون سرنشین است. این سیاست باعث کشته شدن تعداد زیادی از عوامل القاعده در پاکستان و افغانستان شد.
2- د آندرا با همکاری سرویس اطلاعاتی اسراییل موساد در ترور عماد مغنیه نفر دوم حزب الله لبنان در قلب دمشق نقش داشته است.
3- د آندرا بعد از سال 2001 و جنگ امریکا علیه تروریزم در برنامه انتقال مظنونان تروریستی به زندان های سیا در خارج از آمریکا و شکنجه آنها شرکت داشت. هرچند طبق قوانین امریکا هیچ کدام از مسئولان و مامورانی که در شکنجه و مسائل مربوط به مظنونان تروریزم شرکت داشتند هرگز بخاطر اقدامات شان تحت تعقیب قرار نخواهند گرفت و حتی هویت شان هم فاش نخواهد شد.
فعال شدن بخش ایران در سازمان سیا هم می تواند نوید دهنده اقدامات جدید امریکا علیه ایران باشد؛ هم به نوعی هشدار به ایران و کمی ترساندن آن باشد. اما واقعا مقصود آمریکایی ها در دهه چهارم حکومت جمهوری اسلامی و بعد از توافق هسته ای چه می تواند باشد امر دیگریست. بخصوص که ایرانی ها از سیا هرگز دل خوشی نداشته اند و اسم سازمان سیا یادآور سالهای حکومت شاه و اوایل انقلاب است. اما بهرحال می تواند مقامات کشورمان را در مورد اینکه آمریکا دوباره وارد فاز براندازی حکومت جمهوری اسلامی شده ؛ نگران کند. از این به بعد ممکنست دور جدید سخت گیری ها در شبکه های اجتماعی و تلاش برای از بین بردن هرگونه رابطه سیا با افرادی در داخل ایران شدن خواهد گرفت و حتی ممکنست تعداد افرادی که به جرم جاسوسی دستگیر می شوند هم بیشتر شود.
NYT در مقاله اش توضیح داده که د آندرا نقش سیاست گذار در قبال برنامه های سیا در ایران را ندارد بلکه فقط عامل اجرای آنهاست. در واقع سیاست گذاری را همین دفتر جدیدی که WSJ در موردش توضیح داده که مرکز گردهم آیی کارشناسان، تحلیلگران و عوامل میدانی و عملیاتی مربوط به ایران است، انجام خواهد داد و د آندرا و افرادش مجری برنامه ها و چگونگی اجرا شدن آنهاست.
No comments:
Post a Comment