نوشته زیر لیستی بلندبالا- و تا حد امکان کوتاه شده- از حضور نظامی ، دخالت ها و کودتاهای ارتش امریکا در اقصی نقاط جهان است که البته عمدتا مناطقی در افریقا، آسیای جنوب شرقی ، امریکای لاتین ، خاورمیانه و بالکان را شامل می شود اما با اروپای غربی سر و کارچندانی ندارد.
بهانه های امریکا برای این دخالت های نظامی معمولا این موارد هستند : کمک برای خروج اعضای سفارت های امریکا ، خروج تبعه ها و کارمندان شرکتهای امریکایی ، کمک به نیروهای حافظ صلح سازمان ملل ، اسکورت کشتی های نفتی ، آموزش نیروهای نظامی کشورها یا مخالفان دولت ها ، فرستادن سلاح و مستشاران نظامی ، پشتیبانی های نظامی یا استراتژیک از حکومت ها یا مخالفان آنها و کشورهای درگیر جنگ با هم - مانند ایران و عراق- یا نیکاراگوئه و هندوراس با ارسال مستقیم نیرو یا هواپیماهای آواکس ، عملیات ضد کارتل های مواد مخدر و مقابله با تروریزم و نهایتا حملاتی مانند آنچه در مورد بن لادن رخ داد یا حملات هواپیماهای بدون سرنشین در بعضی از کشورهای دیگر.
البته در مواردی امریکایی ها مجبور به خروج از بعضی از این کشورها شده اند که علت آن عمدتا به علت شکست های مفتضحانه یا بلند شدن سر و صدای معترضان جهانی بوده است . ناگفته نماند امریکا در بدترین نسل کشی تاریخ افریقا یعنی "نسل کشی رواندا" در سال 1994 که طی آن 800 هزار نفر طی مدتی کمتر از یک ماه در این کشور نسل کشی شدند هیچ دخالتی نکرد ولی این نسل کشی را بهانه لازم برای دخالت های بیجایش در سایر کشورها - منجمله در لیبی طی انقلاب های اخیر خاورمیانه- قرار داد .
( این لیست تنها سی سال از1980 تا 2010 میلادی را در بر می گیرد)
1980 عملیات پنجه عقاب برای آزاد سازی گروگان های امریکایی در ایران که به شکست فاحشی انجامید.
1981 ال سالوادور ، ارسال نیروهای نظامی ؛ مستشار برای کمک به شبه نظامیان مخالف دولت .
1981 لیبی ؛ عملیات اول خلیج سدره ، ساقط کردن هواپیماهای لیبی بر فراز خلیج سدره که این کشور مدعی مالکیت آن بود ولی جامعه بین الملل آنرا آبهای بین المللی می دانست . درگیری های امریکا یا لیبی در تمام سالهای دهه 80 میلادی و تحت نام های مختلف مربوط به خلیج سدره ادامه پیدا کرد .
1982- ارسال نیرو به شبه جزیره سینا در قالب نیروهای چند ملیتی و ناظر
83-1982 لبنان درگیر جنگ داخلی و زیرحملات اسراییل ، ارسال تفنگداران دریایی به بیروت به بهانه کمک برای اخراج نیروهای سازمان آزادیبخش فلسطین ، کنگره امریکا بعدا تعداد تفنگداران را به 2000 رساند و ماموریت آنها را برای 18 ماه دیگر تمدید کرد نهایتا این نیروها بخاطر عملیات استشهادی حزب الله لبنان علیه مقر تفنگداران دریایی با خفت وکمتر از یک هفته لبنان را ترک کردند.
1983 در میانه دعوای لیبی با مصر و سودان ، به این دو کشور هواپیماهای آواکس فرستاد و شهرهای لیبی را بمباران کرد.
1983 گرانادا ، حمله نظامی برای مقابله با دولتی که در کودتای ارامی به قدرت رسیده بود و هم پیمان کوبا و شوروی بود.
84-1983 و 1988 هندوراس ، دخالت نظامی , کمک به دولت این کشور که دچار اختلافات با نیکاراگوئه بود ، کمک به شورشیان نیکاراگوئه که با رسوایی موسوم به "ایران کنترا" از پرده بیرون افتاد.
1983 چاد ؛ همکاری های نظامی در اختلافات ارضی این کشور با لیبی
1984 همراه با هواپیماهای سعودی و ارسال هواپیماهای آواکس و تانکرهای سوخت رسانی هوایی دو جت ایران را بر فراز خلیج فارس سرنگون کردند ؛ بهانه آنها ورود جت های ایران به آسمان " منطقه حفاظت شده کشتی رانی" بود.
1986 لیبی، موشک پراکنی با قذافی ، بمباران طرابلس
1986 بولیوی به بهانه مبارزه با مواد مخدر
1987 خلیج فارس ، جنگ نفتکش ها، حمله به سکوهای نفتی و ناوچه های نیروی دریایی ایران
88-1987 خلیج فارس ، بزرگترین عملیات نیروی دریایی امریکا از زمان جنگ جهانی دوم در اسکورت کشتی های نفت کش که عمدتا تحت پرچم کویت حرکت می کردند.
1988 خلیج فارس ، ساقط کردن هواپیمای مسافری ایران
90-1988 چندین سری دخالت نظامی و فرستادن نیرو به پاناما که نهایتا با دستگیری مانوئل نوریه گا رییس دولت پاناما و زندانی کردن او در امریکا به پایان رسید.
1989 کلمبیا ، بولیوی ، پرو
90-1989 فیلیپین کمک به دولت آکینو در کودتا علیه فردیناند مارکوس
1990 ، 1996، 1998و 20023 لیبریا
1990 حضور نظامی در عربستان سعودی به بهانه دفاع از این کشور در برابر عراق
1991 آغاز جنگ خلیج فارس ، عملیات های سپر صحرا و توفان صحرا برای آزاد سازی کویت
2003-1992 ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز شمال و جنوب عراق
1991 زییر
1992 و 2000 سیرالئون
95-1992 سومالی ، دخالت در جنگ داخلی این کشور ، پس از حمله شورشان و کشته شدن تفنگداران دریایی و چرخاندن جنازه یکی از آنها روی زمین و پخش آن در تلویزیون ها احساسات عمومی امریکایی ها چنان جریحه دار شد که دولت امریکا مجبور به خروج از سومالی شد و هرگز دیگر به این کشور برنگشت هرچند در سال 2007 بازهم به همسایه های سومالی نیرو فرستاد.
94-1993 تحریم هاییتی
1995 بمباران صرب های بوسنی با همکاری ناتو
1996 جمهوری آفریقای مرکزی
2001-1997 آلبانی ؛ کنگو ، گابن ، کامبوج، گسنه بیسائو ، کنیا ، تانزانیا، تیمور شرقی، حملات موشکی به افغانستان و سودان بمباران صربستان توسط ناتو در جریان جنگ کوزوو
از سال 2000 تا کنون یمن ، حمله انتحاری به ناو امریکایی یو اس اس کول و اغاز حملات امریکا علیه امریکا در یمن ، این عملیات ها با آغاز جنگ افغانستان نام "مبارزه با تروریزم" را به خود گرفت و با حملات هواپیماهای بدون سرنشین همراه شد.
2001 آغاز جنگ افغانستان و تبدیل آن به مبارزه جهانی علیه تروریزم
2002 فیلیپین
2003 گرجستان ، جیبوتی ،کنیا ، اتیوپی، اریتره ، شمال افریقا به بهانه مبارزه با تروریزم
2007 ساحل عاج
2010 -2003 جنگ عراق
2004 تا کنون پاکستان ؛ مبارزه با تروریزم با هواپیماهای بدون سرنشین
2011 لیبی همراه با ناتو
با یک محاسبه سر انگشتی از تعداد کشته اعم از زن و مرد و کودک ، نظامی و غیر نظامی ، مجروحان باقی مانده ، آوارگان ، خانه ها و تاسیسات و شهرهای ویران شده در تمام این سالها می توان به عمق فاجعه ای به نام دخالت های اشکار و نهان نظامی - و به تبع آن سیاسی- ابر قدرتی به نام ایالات متحده امریکا در تمام نقاطی که در بالا برشمرده شدند ، رسید و اینکه اگر امروز امریکا مدعی است دشمن شماره یک خود را که در ظاهر باعث کشته شدن 3000 نفر شد ، را کشته و برای آن شادی می کند و شاخ و شانه می کشد و جشن می گیرد ، اما هنوز صدها میلیون نفر در اقصی نقاط عالم هستند که دشمن شماره یک و عامل قتل و ویرانی های بسیاربرای آنها ، هنوز از بین نرفته و همچنان به سرکشی هایش ادامه می دهد تا زمانی بیاید که صبح سقوط دولت و هیمنه او نیز! بدمد.....
* "امریکایی آرام" : نام کتابی است از گراهام گرین ؛ نویسنده انگلیسی و اشاره ایست به دوران پیش از وقوع جنگ ویتنام وقتی امریکایی ها تحت پوشش کمک های انسانی و اجتماعی مواد منفجره و نظامی اش را وارد ویتنام می کرد و به مخالفان دولت ویتنام کمک می کرد تا با آنهادست به آشوب بزنند ودر بمب گذاری ها و ترورهایشان تنها آدم های بی گناه بودند که کشته می شدند.
* منبع : دایره المعارف ویکیپیدیا